Mobiele dataverkeer groeit komende vier jaar met factor 11

business_trendsIn 2013 vertegenwoordigden M2M-connecties bijna 5 procent van apparatuur die mobiel verbonden is en genereerden deze meer dan 1 procent van het totale mobiele dataverkeer. Dit blijkt uit Cisco-onderzoek. Tussen 2013 tot 2018 zal het wereldwijde mobiele dataverkeer met een factor van bijna 11 groeien, zo voorspellen de onderzoekers. In 2018 zullen er bijna 5 miljard mobiele gebruikers zijn, zullen er meer dan 10 miljard mobiele apparaten in gebruik zijn en in 2018 zal 69 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer bestaan uit mobiele video.

Volgens de Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast for 2013 to 2018, zal het wereldwijde mobiele dataverkeer de komende vier jaar met een factor van bijna 11 toenemen tot een omvang van 190 exabyte. Een exabyte is een eenheid voor informatie- of computeropslag van 1 miljard gigabyte. De verwachte toename van het mobiele verkeer is deels het gevolg van een aanhoudende sterke groei van het aantal mobiele internetverbindingen, waaronder persoonlijke apparatuur en machine-to-machine connecties (M2M), waarvan er in 2018 meer dan 10 miljard zijn, ofwel 1,4 maal de wereldbevolking. Volgens de Verenigde Naties zal de wereldbevolking dan een omvang hebben van 7,6 miljard mensen.

Equivalent

190 exabyte is het equivalent van:

Groei mobiele data

Groei mobiele data wereldwijd

 • 190 maal het totale internetverkeer – vast en mobiel – dat in het gehele jaar 2000 werd gegenereerd;
 • 42 biljoen afbeeldingen (bijvoorbeeld multimedia message service of Instagram) – 15 afbeeldingen per aardbewoner per jaar;
 • 4 biljoen videoclips (bijvoorbeeld YouTube) – een jaar lang meer dan één dagelijkse videoclip per aardbewoner.

De hoeveelheid verkeer dat aan het mobiele internet alleen al tussen 2017 en 2018 wordt toegevoegd komt neer op 5,1 exabyte per maand. Dit is meer dan de geschatte omvang van het totale mobiele internetverkeer in 2013 (1,5 exabyte per maand).

Doug Webster, vice president of product and solutions Cisco:

‘Het wereldwijde mobiele dataverkeer zal opmerkelijk snel blijven groeien: met een factor 11 in de komende vier jaar. In 2018 zal een omvang worden bereikt die het 57-voudige is van de omvang van het mobiele dataverkeer van een paar jaar terug, in 2010. Een dergelijke groei is niet alleen een indicatie dat mobiliteit een essentiële eigenschap is van bijna iedere netwerkbeleving en de waarde die zowel consumenten als bedrijven daaraan hechten, het wijst ook op de immense kansen voor service providers die in het middelpunt van het internet of everything opereren.’

Groeifactoren

Veroorzakers groei mobiele data

Veroorzakers groei mobiele data

Van 2013 tot 2018 verwacht Cisco dat het wereldwijde mobiele dataverkeer drie keer sneller zal groeien dan het wereldwijde vaste internetverkeer. De volgende trends zorgen voor deze groei:

 • meer mobiele gebruikers, in 2018 zullen er 4,9 miljard mobiele gebruikers zijn, in 2013 waren dat er 4,1 miljard;
 • meer mobiele verbindingen, in 2018 zullen er meer dan 10 miljard mobiele apparaten/verbindingen zijn, waaronder acht miljard persoonlijke mobiele apparaten en twee miljard M2M-connecties, vergeleken met in totaal zeven miljard mobiele apparaten en M2M-connecties in 2013;
 • hogere mobiele snelheid, de gemiddelde mobiele netwerksnelheid zal bijna verdubbelen: van 1,4 Mbps in 2013 tot 2,5 Mbps in 2018;
 • meer mobile video, in 2018 zal 69 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer bestaan uit mobiele video, in 2013 was dat percentage 53 procent.

Slimmere apparaten

In 2018 zal 54 procent van de wereldwijd mobiele connecties bestaan uit ‘slimme’ verbindingen, een toename van 21 procent ten opzichte van 2013. Slimme apparaten en connecties beschikken over geavanceerde computer- en multimediavoorzieningen en minimaal 3G-connectiviteit. Smartphones, laptops en tablets zullen in 2018 verantwoordelijk zijn voor ongeveer 94 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer, terwijl eenvoudige mobiele telefoons in 2018 1 procent van het dataverkeer voor hun rekening nemen en andere draagbare apparatuur 0,1 procent. Mobiel cloudverkeer zal in de periode 2013-2018 met een factor 12 toenemen, wat neerkomt op een jaarlijkse samengestelde groei van 64 procent.

Wearables

M2M refereert aan applicaties die draadloze en bekabelde systemen in staat stellen te communiceren met gelijksoortige apparatuur, zoals GPS-navigatiesystemen, asset tracking, energie- en watermeters en bewakings- en surveillancevideo. Een nieuw sub-segment wearable apparatuur is toegevoegd aan de M2M-categorie, om het groeipad van het internet of everything (IoE) beter in kaart te kunnen brengen.

Onder wearable apparatuur worden onder meer slimme horloges, slimme brillen, gezondsheids- en fitnessmeters, en draagbare scanners verstaan, die de mogelijkheid hebben verbinding te leggen met het netwerk, rechtstreeks via een ingebouwde mobiele telefoonverbinding, of via WiFi of Bluetooth met een ander apparaat, zoals een smartphone. In 2013 vertegenwoordigden M2M-connecties bijna 5 procent van apparatuur die mobiel verbonden is en genereerden meer dan 1 procent van het totale mobiele dataverkeer.

In 2018 zullen M2M-connecties verantwoordelijk zijn voor bijna 20 procent van apparatuur die mobiel verbonden is en genereren dan meer dan 6 procent van het totale mobiele dataverkeer. In 2013 waren er wereldwijd 21,7 miljoen wearable devices. In 2018 zullen dat er 176,9 miljoen zijn, wat neerkomt op een jaarlijkse samengestelde groei van 52 procent. Naar verwachting zal de snelheid van de gemiddelde wereldwijde mobiele netwerkverbinding in 2018 bijna verdubbeld zijn. Deze snelheid is een belangrijke factor in het ondersteunen van de groei van het mobiele dataverkeer.

4G

Wereldwijd zetten veel service providers 4G-technologie in om in te spelen op de vraag van consumenten en bedrijven naar draadloze diensten en content. In veel opkomende markten bouwen service providers nieuwe mobiele infrastructuren met behulp van 4G-oplossingen. In sommige gevestigde markten vervangen service providers oude 2G- of 3G-oplossingen met 4G-technologieën. In 2018 zullen 4G-conneceties 15 procent van alle connecties ondersteunen. In 2013 was dat 2,9 procent. In 2018 zullen 4G-connecties 8 exabytes per maand genereren, ofwel 51 procent van het totale mobiele dataverkeer. In 2013 was dat 30 procent, ofwel 448 petabyte per maand. 4G-verkeer zal in de periode 2013-2018 met een factor 18 toenemen, jaarlijkse samengestelde groei van 78 procent.

WiFi offload

Offload refereert aan verkeer van apparaten die zowel via WiFi als het mobiele telefoonnet kunnen communiceren (laptops uitgezonderd). Offloading vindt plaats als de gebruiker, of het apparaat zelf, van het mobiele telefoonnet overschakelt op WiFi. De prognoses uit de Cisco VNI Gloabal Mobile Data Traffic Forecast (2013-2018) omvatten verkeer van openbare hotspots en WiFi-thuisnetwerken. In 2018 zal meer mobiel dataverkeer, afkomstig van mobiele apparaten, via WiFi lopen (17,3 exabyte per maand) dan via het mobiele telefoonnet (15,9 exabyte per maand). In 2018 zal 52 procent van dit wereldwijde mobiele verkeer via WiFi of kleine telefoonnetwerken lopen. In 2013 was dat 45 procent.

Video

In de periode 2013-2018 zal het mobiele videoverkeer met een factor 14 toenemen en dit heeft ook het hoogste groeipercentage van alle mobiele applicatiecategorieën. In hetzelfde jaar zal mobiele video 69 procent uitmaken van het wereldwijde mobiele verkeer, vergeleken met 53 procent in 2013. In 2018 zullen web-applicaties en andere data-applicaties verantwoordelijk zijn voor 17 procent van het wereldwijde mobiele verkeer, een daling ten opzichte van 28 procent in 2013. In 2018 zal streaming audio verantwoordelijk zijn voor 11 procent van het wereldwijde mobiele verkeer, een daling ten opzichte van 14 procent in 2013. In dat jaar zal file sharing verantwoordelijk zijn voor 3 procent van het wereldwijde mobiele verkeer, een daling ten opzichte van 4 procent in 2013. De regio Azië-Pacific zal naar verwachting het meeste mobiele dataverkeer genereren. De ranglijst:

 1. Azië-Pacific: 6,72 exabyte per maand;
 2. Noord-Amerika: 2,95 exabyte per maand;
 3. West-Europa: 1,9 exabyte per maand;
 4. Centraal- en Oost-Europa: 1,64 exabyte per maand;
 5. Midden-Oosten en Afrika: 1,49 exabyte per maand;
 6. Latijns-Amerika: 1,16 exabyte per maand.

Een gedetailleerde beschrijving van de onderzoeksmethodologie is te vinden in het volledige rapport. De Cisco VNI Global Mobile Data Forecast (2013-2018) is gebaseerd op onafhankelijke prognoses van analisten en praktijkonderzoek. Cisco heeft daar eigen schattingen aan toegevoegd voor het uitrollen van mobiele applicaties, aantal minuten gebruik en transmissiesnelheden. Belangrijke factoren zoals mobiele breedbandsnelheid en verwerkingskracht van de apparaten zijn ook meegenomen in de VNI-prognoses en -bevindingen. Ondanks deze zorgvuldigheid blijft het voorspellen van trends in het algemeen en die in de it-sector in het bijzonder een hachelijke zaak. Er zullen bovendien maar weinig journalisten en analisten zijn die in 2018 de moeite zullen nemen om te verifiëren of de voorspellingen die de Cisco-onderzoekers in 2014 deden wel accuraat waren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.