Slimme auto’s vinden zelf parkeerplaatsen

IJzel, een ongeluk of het einde van een file achter een heuveltje: de communicatie van auto-tot-auto (Car-to-Car, C2C) is vooral bedoeld om het verkeer veiliger te maken. Bosch en Daimler testen een praktische toepassing die het leven van veel automobilisten gemakkelijker moet maken: het connected zoeken naar parkeerplaatsen.

De autofabrikanten en toeleveranciers noemen dit community-based parking (vrij vertaald: gemeenschappelijk parkeren). Hiermee wordt bedoeld dat de auto’s onder elkaar vrije parkeerplaatsen melden. Dat maakt de zoektocht naar een vrije parkeerplaats korter, en dat heeft wederom positieve effecten op het humeur van de chauffeur en het milieu (minder brandstofverbruik). Tijdens een pilot van Mercedes in Stuttgart wordt het gemeenschappelijke parkeren nu getest.

Mercedes parkeren

Auto controleert rand van de weg

Bij Mercedes kunnen nu al bijna alle auto’s slim met elkaar communiceren. Als deze dan ook nog de goede sensors hebben, kunnen ze de verzamelde gegevens tijdens het rijden ook gebruiken voor het zoeken naar parkeerplaatsen.

In de praktijk komt erop neer dat auto’s met hun sensoren de rand van de weg controleren. Dat werkt tot een snelheid van 55 km/h, dus in het stadsverkeer. De auto stuurt de gegevens naar de IoT-cloud van Bosch, waar ze ook verwerkt worden.

Plattegrond toont vrije plekken

De vrije parkeerplaatsen worden dan naar de app Mercedes me of direct naar de auto gestuurd. Op een plattegrond krijg je alle parkeerplaatsen te zien en met behulp van de app kun je er uiteraard ook naartoe navigeren.

Het systeem herkent daarbij niet alleen vrije plekken langs de weg en stuurt deze door, het kan de gegevens ook beoordelen. Wordt op een drukke weg steeds weer dezelfde parkeerplaats gevonden? Dan gaat het systeem die plek beoordelen als uitrit, en niet als parkeerplaats.

Aan het begin is het de bedoeling dat het systeem doorgeeft hoe hoog de waarschijnlijkheid is om een parkeerplaats op een bepaalde straat te krijgen. Later is het mogelijk om in real-time vrije plekken te bekijken en zelfs op te vragen hoe groot deze zijn.

Plannen van Bosch

Bosch werkt aan verschillende systemen voor ondersteuning tijdens de zoektocht naar een parkeerplaats. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld een sensor ontwikkeld die parkeerplekken herkent op basis van magneetveld- en radardetectie. Bovendien ontwikkelt Bosch een systeem waarmee een auto binnen een parkeergarage automatisch gaat parkeren. Dat systeem moet al in 2018 klaar zijn voor gebruik.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.