Gigabit-samenleving vraagt om een reeks van technologieën

SnelheidEen recent onderzoek door consultancybedrijf Communications Chambers, geeft aan dat voor de gigabit-samenleving die de EU voor ogen heeft, investeringen nodig zijn in een reeks van technologieën. Dat zijn onder meer G.Fast, FTTP (fibre-to-the-premise), DOCSIS en 5G. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van kabelaanbieder Liberty Global.

Gigabit-samenleving

Onlangs presenteerde de Europese Commissie haar plannen voor een 'gigabit-society'. In 2025 moeten alle huishoudens in de EU de beschikking hebben over een internetsnelheid van ten minste 100 mbps. Voor bedrijven, publieke instellingen en scholen moet dat 1 gbps worden.

Volgens de onderzoekers van Communications Chambers is het een slecht idee om alles op één technologie te zetten. Zo is in Australië de breedbandkwaliteit juist afgenomen nadat de overheid fors investeerde in FTTP. Dat geldt ook voor Korea en Japan, waar hun superieure FTTP-infrastructuur vrijwel niet wordt gebruikt voor e-overheid en e-gezondheidszorg.

Wanneer er geïnvesteerd wordt in een techniek als DOCSIS, kan de doelstelling van de EU zelfs al volgend jaar worden behaald, aldus het rapport. "Inzetten op de verkeerde technologie, die duur is en veel tijd kost om te implementeren, drijft de prijs op en gaat ten koste van andere technologieën."

Inhaalslag

Europa heeft op het gebied van supersnel internet een inhaalslag te maken ten opzichte van onder meer Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten. Ook binnen de EU zelf zijn er grote verschillen. Zo zijn de Scandinavische landen en Nederland koplopers, maar blijven Zuid-Europa en de voormalige Oostbloklanden nog duidelijk achter.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.