Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

BTG prominent aanwezig op Smart City Expo World Congress

21 dec 2023

Van 6 tot en met 9 november was BTG prominent aanwezig op het Smart City Expo World Congress in Barcelona, ’s werelds grootste
en meest invloedrijke evenement voor steden en stedelijke innovatie. Zo maakte BTG deel uit van een consortium dat het Nederlandse paviljoen realiseerde. Het consortium is een samenwerking van BTG, DMI Ecosysteem, Future City Foundation, Green Innovation Hub,
Trade and Innovate NL en RVO.

Op het Nederlandse Paviljoen was het alle beursdagen een drukte van belang. E waren dan ook diverse interessante exposanten aanwezig op de uitgebreide stand. Tiler toonde speciale laadtegels die deelfietsen automatisch opladen, The Green Innovation Hub was er met een Minecraft-initiatief om studenten het nieuwe Almere Pampus te laten bouwen en ook Hardt Hyperloop liet zien dat de ontwikkelingen rond dit transportmiddel niet stil hebben gestaan. Verder waren er de Urban Strategy van TNO en Monady, dat werkt aan het integraal aanpakken van gebiedsontwikkeling en daarmee een interessante slag voor de circulariteit maakt. Tijdens de Expo werd een groot aantal activiteiten vanuit Nederland georganiseerd. Ook vanuit het NL paviljoen, dat ook dit jaar prominent aanwezig was op de beursvloer. Zo was er op de dinsdag een internationaal walking dinner event en dezelfde dag het Smart City Business Forum – met als thema: ‘allianties bouwen voor de klimaatneutrale en slimme stad.’ Focus daar lag op de energietransitie en hoe bedrijven met hun waarde deze transitie aan kunnen sturen.

Nederland prominent

Jan-Willem Wesselink, programmamanager bij de Future City Foundation, is blij met de grote delegatie Nederlanders op de Smart City Expo, zo vertelt hij tegenover nieuwsmedium Stadszaken. “Hier zie je hoe belangrijk smart city is geworden in ons land. Een jaar of zes geleden liepen hier vooral starters in het vakgebied. Gemeenten die onderzochten of smart city bij ze paste en bedrijven die begonnen in het werkveld. Nu is het een serieus vakgebied geworden en vinden vraag en aanbod elkaar hier.” Dat zie je volgens hem ook terug op het Nederlandse Paviljoen. “Het is echt een marktplaats, zoals dat hoort op een beurs.”

De opening van het Nederlands Paviljoen op het Smart City Expo World Congress werd verricht door de Nederlandse ambassadeur van Nederland in Spanje, Roel Nieuwenkamp, hier midden op de foto, met naast hem v.l.n.r. Danny Frietman (Green Innovation Hub), Geert Jan Put (Gemeente Almere), Caspar de Jonge (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Yvonne Kemmerling (Future City Foundation).

De volgende editie van Smart City Expo World Congress staat gepland voor 5-7 november 2024 in Barcelona.

Gerelateerd nieuws