Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Dr. Ivano Malavolta wint de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2024

24 jan 2024

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2024 is toegekend aan Dr. Ivano Malavolta, universitair hoofddocent bij de onderzoeksgroep Software en Duurzaamheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Malavolta staat aan het roer van het onderzoek naar energiezuinige roboticasoftware.

In een tijdperk waarin robotisering floreert in de hightechindustrie en autonome robots, zoals zelfrijdende auto’s en drones, in opkomst zijn, wordt het energieverbruik in deze systemen een cruciale ontwerpoverweging, ook voor de software die de systemen aanstuurt. deze systemen. De ontwikkeling van ‘groene roboticasoftware’ groeit in een snel tempo. Malavolta heeft onmiskenbaar aanzienlijke vooruitgang geboekt op dit innovatieve gebied van de informatica. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000,- verbonden, dat de winnaar vrij mag gebruiken om zijn onderzoek te versterken.

De jury voor de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2024 bestaat uit prof. dr. P. (Patricia) Lago, VU, prof. dr. ir. P. (Parijs) Avgeriou, RUG en GA (Grace) Lewis PhD, Carnegie Mellon University (VS), begeleid door Dr. ir. MJM (Marc) de Jong, KHMW, was onder de indruk van het veelzijdige aanbod van in totaal negen inzendingen van uitzonderlijke kwaliteit. De jury besloot Malavolta tot winnaar uit te roepen omdat Malavolta als uitmuntend wetenschapper met uitstekende leiderschapskwaliteiten erin slaagde de reikwijdte van zijn onderzoek uit te breiden tot ver buiten zijn vakgebied.

De prestigieuze Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek wordt jaarlijks uitgereikt aan een wetenschappelijk onderzoeker die vernieuwend onderzoek heeft verricht of binnen 15 jaar na zijn promotie verantwoordelijk is geweest voor een wetenschappelijke doorbraak op ICT-gebied. Sinds 2023 wordt de prijs gefinancierd door vrijwel alle leden* van het ICT-onderzoeksplatform Nederland (IPN) met een subsidie ​​van COMMIT\, via de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Naast het bovengenoemde prijzengeld voor de winnaar . Dr. Malavolta zal een video opnemen om zijn bekroonde werk en de betekenis ervan toe te lichten. Deze wordt verspreid onder scholen en andere kennisinstellingen.

Malavolta zal zijn onderscheiding in ontvangst nemen tijdens een uitreiking tijdens ICT.OPEN2024, dat plaatsvindt op 10 en 11 april 2024 in Utrecht.

De eerdere winnaars van de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek zijn:
Dr. Cristiano Giuffrida – Vrije Universiteit (2023)
Dr. Jasmin Blanchette – Vrije Universiteit (2022)
Dr. Felienne Hermans – Universiteit Leiden (2021)
Dr. Pablo Cesar – Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) (2020)
Professor Elmar Eisemann – Technische Universiteit Delft (2019)
Professor Joost Batenburg – CWI / Universiteit Leiden (2018)
Dr. Peter Schwabe – Universiteit Nijmegen (2017)
Professor Alexandru Iosup – Technische Universiteit Delft/VU Amsterdam (2016)
Dr. Birna van Riemsdijk – Technische Universiteit Delft (2015)
Professor Marieke Huisman – Universiteit Twente (2013)
Dr. Cees Snoek – Universiteit van Amsterdam (2012)
Professor Bettina Speckmann – Technische Universiteit Eindhoven (2011)

Gerelateerd nieuws