Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner: COVID-19 zorgt voor slimmere kantoorruimtes

31 jul 2020

Een toename van het aantal op afstand werkende werknemers en onderbenutting van bestaande kantoorruimtes als gevolg van de COVID-19-pandemie zal in de toekomst leiden tot behoefte aan slimme, met wellness uitgeruste kantoorruimtes, aldus onderzoeksbureau Gartner.

“Vanwege COVID-19 blijven veel kantoren leeg of onderbenut, omdat werknemers ervoor kiezen om op afstand te werken”, zegt Gavin Tay, vice-president onderzoek bij Gartner. “Maar zodra die tijd voorbij is, zullen werknemers die van plan zijn terug te keren naar kantoor grotere zorgen hebben over persoonlijke gezondheid en veiligheid. Kantoren die zijn omgetoverd tot slimme, met wellness uitgeruste ruimtes zorgen ervoor dat werknemers zich veiliger voelen.”

IWMS (Integrated workplace management system, red.) en resource scheduling-applicaties (RSA’s) die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT), inclusief bewegingssensoren en beacons, kunnen werknemers eraan herinneren zich te houden aan de regels voor ‘social distancing’, zegt Gartner. Hun advies: blijf doorgaan met het traceren van contacten en promoot het gebruik van virtuele persoonlijke assistenten (VPA’s) en wellnesscoaches.

Organisaties moeten niet alleen het bestaande hygiënebeleid uitbreiden met warmtebeeldsystemen, maar ook investeren in systemen die de luchtkwaliteit in realtime bewaken en werknemers op de hoogte houden. Daarnaast zijn eigenschappen die de mogelijkheid bieden om continu te desinfecteren en de luchtkwaliteit te verbeteren door lucht- en oppervlakteverontreinigingen zoals virussen, bacteriën, ziektekiemen, vluchtige organische stoffen, rook en andere allergenen te verminderen, belangrijk. Uiteindelijk zorgt schonere lucht voor een betere recycling van lucht, wat bijdraagt aan energiebesparende voordelen en de werkplek gezonder maakt.

Kansen voor ICT- en telecom
“Wij delen de visie van Gartner dat deze COVID-19-pandemie voor blijvende veranderingen op de werkvloer van veel bedrijven zal zorgen”, zegt Petra Claessen, CEO van BTG/TGG. “De trend richting smart office is niet nieuw, maar wordt door de omstandigheden versneld. Dat biedt kansen voor allerlei partijen in de ICT- en telecomsector, van leveranciers tot service providers. Met BTG/TGG volgen wij ontwikkelingen rond onder meer cloud, 5G, Internet of Things en kunstmatige intelligentie van dichtbij. We helpen onze leden om de kansen die er liggen maximaal te benutten.”

Gerelateerd nieuws