Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Onderzoek: bedrijven lijden onder coronacrisis, maar het is ook aanjager van innovatie

17 jul 2020

Veel Nederlandse bedrijven lijden onder de coronacrisis. De meerderheid verwacht echter binnen een jaar financieel herstel. Ook is de coronacrisis een aanjager van innovatie: bedrijven zetten in op thuiswerken, het digitaliseren van processen en het introduceren van nieuwe verdienmodellen. Dit blijkt uit een tussenrapportage van de Nederlandse Innovatie Monitor 2020, die is uitgevoerd onder regie van Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Innovatie aan de UvA.

Het merendeel van de ondervraagde bedrijven verwacht binnen een jaar financieel herstel van de coronacrisis, de helft van de bedrijven zelfs binnen een half jaar. Wel verschillen ze sterk in hun verwachting over de duur van de coronacrisis. Met name tussen branches zijn er sterke verschillen. Behalve dat de coronacrisis een aanjager van innovatie kan zijn, noemen bedrijven ook meerdere negatieve aspecten. De aandacht voor duurzaamheidsthema’s neemt slechts beperkt toe en veel bedrijven geven aan niet op zoek te zijn naar kortere waardeketens. Ongeveer een kwart van de organisaties kort op de salarissen, voornamelijk op die van leidinggevenden. Een op de vier zegt door de uitbraak van de coronacrisis afhankelijk te zijn geworden van steun van de overheid.

V-vormige crisis
“De coronacrisis laat diepe sporen achter bij het Nederlandse bedrijfsleven”, vertelt Volberda. “Sommige sectoren en met name oude bedrijven zijn harder geraakt dan andere. Toch heeft het een enorme boost gegeven aan thuiswerken, digitalisering van processen en nieuwe online businessmodellen. Helaas krijgen duurzaamheidthema’s minder prioriteit. De meerderheid van de bedrijven gaat uit van een zogenoemde V-vormige crisis die voor maart 2021 achter de rug is.”

De Nederlandse Innovatie Monitor 2020 geldt als een van de grootste jaarlijkse surveyonderzoeken naar innovatie in Nederland. De monitor is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Amsterdam Business School (ABS) van de UvA. SEO Economisch Onderzoek zet de monitor uit en voert het onderzoek uit, onder regie van Henk Volberda. 800 deelnemers, vooral senior managers, uit een breed scala van sectoren, namen deel.

Lees de uitgebreide samenvatting van de tussentijdse bevindingen Nederlandse Innovatie Monitor 2020 (PDF).

Gerelateerd nieuws