Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

RDI verleent twaalf vergunningen voor private 5G netwerken in Nederland

6 feb 2024

De Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) heeft twaalf vergunningen toegekend voor perceelgebonden netwerken in Nederland, met betrekking tot private 5G-netwerken in de 3,5 GHz frequentieband. Ook BTG partners Axians en MCS kregen een vergunning. Citymesh, een Belgische mobiele operator, is de meest opvallende verkrijger in het rijtje.

Petra Claessen, voorzitter BTG en boardmember BTG Holding B.V.: “We zijn blij dat we hiermee in Nederland van start kunnen met de uitrol van snel 5G. Onlangs hebben we tijdens de bijeenkomst van onze Expertgroen Kritisch Mobiele Breedband Gebruikers (KMBG) gezien hoe groot de behoefte is aan snel 5G voor bedrijven en instellingen. We kunnen nu business cases gaan bouwen die we samen met onze partners en leden gaan delen:”

Twee ervan naar bedrijven in de Rotterdamse haven, waaronder UWT Holding en APM Terminals. De Schiphol Group heeft ook een vergunning ontvangen. Twee universiteiten zijn vertegenwoordigd: het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Universiteit Twente.

In november maakte het RDI bekend dat er vanaf 1 december 2023 nieuwe vergunningen beschikbaar zouden komen voor lokale, private 5G-netwerken. Nieuwe aanvragers hebben dezelfde rechten op het frequentiegebruik als hun buren, die misschien al een vergunning hebben. Dat betekent ook dat bedrijven met een vergunning rekening moeten houden met de verplichting van onderlinge samenwerking.
Deze private 5G netwerken, waarvoor binnen de 3,5 GHz spectrum band 100 MHz is gereserveerd. Het gaat om 50 MHz aan de onderkant (3400-3450 MHz) en 50 MHz aan de bovenkant (3750-3800 MHz). In oktober 2023 konden hiervoor vergunningen worden aangevraagd.

Koning en Hartman B.V. (Axians)
Flash Rental Services B.V.
UWT Holding B.V.
Koning en Hartman B.V.
Schiphol Nederland B.V.
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Alcadis B.V.
Selcom B.V.
Universiteit Twente
Mixe Communication Solutions B.V.
Hyrde Networks B.V. (Citymesh)
APM Terminals MV II B.V.

Gerelateerd nieuws