Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

International Women in Engineering Day viert de prestaties van vrouwen in IT

23 jun 2022 Thema: Women in Tech

Vandaag is het Internationale Vrouwendag in Ingenieurswetenschappen. De International Women in Engineering Day (INWED) is ook een speciale dag waarop vrouwen die werkzaam zijn in IT hun prestaties vieren en jongeren inspireren te kiezen voor het vakgebied. Sinds 1982 behaalden vrouwen bijna 10 miljoen meer universiteitsdiploma’s dan mannen. Toch blijkt uit een onderzoek van de Society of Women Engineers uit 2021 dat slechts 16,5% van de ingenieurs vrouw is. BTG is zelf erg actief met dit onderwerp. BTG Women in Tech Talk is een initiatief van de Peergroup BTG Women in Tech die vorig jaar is opgericht om te streven naar meer diversiteit en inclusiviteit in de IT-sector. Gisteren was de derde opname.

De vorige twee uitzendingen zijn hier te bekijken.

International Women in Engineering Day wordt georganiseerd door de Women’s Engineering Society (WES) en vindt in 2022 voor de negende keer plaats. Inmiddels blijkt dat de erkenning van vrouwen in engineering het vakgebied populairder maakt onder jonge vrouwen en meisjes. INWED inspireert hen met voorbeelden van vrouwen die hen vóór gingen in de ingenieurswereld. Het uiteindelijke doel is een gelijke vertegenwoordiging van mensen uit alle lagen van de bevolking die in bèta-technische functies werken.

“We blijven in de IT-industrie een enorme drang zien om de genderdiversiteit te vergroten”, zegt Liz Parnell, COO van Rackspace Technology. “Wij streven bijvoorbeeld naar een verdeling van 50:50 tussen mannen en vrouwen bij de aanwerving van postdoctoraal personeel. Maar er kan nog meer positieve actie worden ondernomen. Wij moeten jonge mensen laten inzien dat IT geen jongensclub is en dat vrouwen deze sector zijn begonnen! We moeten industriehelden als Margaret Hamilton net zo beroemd maken als Alan Turing of Steve Jobs.”

“Ik geloof dat we door ons te richten op de volgende generatie een echte transformatie zullen zien. Door kinderen al op jonge leeftijd aan te spreken, kunnen we hen aanmoedigen en helpen zichzelf te zien in technologische en technische functies, en hen enthousiast maken voor nieuwe technologieën en toepassingen in de toekomst, wat allemaal van invloed zal zijn op hun toekomstige loopbaanbeslissingen. Dit is iets waar wij aan bijdragen via onze Racker Resource Groups, waar wij schoolkinderen helpen een fundamenteel begrip van de technologie te krijgen – van hoe te coderen tot wat de toekomst van de cloud zal zijn.”

Over de Women’s Engineering Society (WES)

De Women’s Engineering Society (WES) is een Engelse liefdadigheidsinstelling, opgericht in 1919 na de Eerste Wereldoorlog, toen vrouwen die werkzaam waren geweest in technische vakgebieden het moeilijk, zo niet onmogelijk, vonden om als ingenieur te blijven werken. Een wetswijziging om vrouwelijke ingenieurs terug te sturen naar huis, net zoals hun zusters werden toegelaten tot de ambtenarij en de juridische beroepen, leidde tot de oprichting van WES door pionierende en invloedrijke vrouwen.

De WES organiseerde op 23 juni 2014 de eerste National Women in Engineering Day in het Verenigd Koninkrijk om haar 95-jarig bestaan te vieren. Sindsdien is INWED enorm gegroeid en kreeg het in 2016 het beschermheerschap van UNESCO. In 2017 werd INWED voor het eerst een internationaal evenement om de prestaties van vrouwen in engineering wereldwijd voor het voetlicht te brengen.

Gerelateerd nieuws