Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Nederlandse digitale overheid scoort uitstekend in Europese benchmark

11 okt 2023 Thema: Smart Society

Nederland heeft onlangs een indrukwekkende zesde plaats behaald op de EGovernment Benchmark, gepubliceerd door Capgemini voor het twintigste opeenvolgende jaar. Alleen de digitale overheden van Malta, Estland, Luxemburg, IJsland en Finland presteren nog beter. Voor dit rapport zijn meer dan 15.000 overheidswebsites geanalyseerd, verdeeld over 35 Europese landen.

Opmerkelijk is dat bijna alle Nederlandse overheidsdiensten (96 procent) digitaal beschikbaar zijn, wat aanzienlijk hoger is dan het Europese gemiddelde van 84 procent. Met name Nederlandse studenten, ondernemers en jonge ouders kunnen rekenen op een uitstekende digitale overheid. De online diensten voor deze doelgroepen onderscheiden zich door hun beschikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Nog eens twaalf procent van alle gemeten diensten wordt proactief aangeboden, waarbij de gebruiker niets hoeft te doen. Zo wordt bijvoorbeeld in Nederland de kinderbijslag automatisch uitgekeerd nadat een (tweede) kind is geregistreerd bij de gemeente. Slechts vier landen bieden meer proactieve diensten aan dan Nederland.

Binnen Nederlandse overheidsinstanties wordt universeel gebruik gemaakt van berichtenboxen, waardoor gebruikers alle belangrijke berichten op één digitale locatie kunnen ontvangen. Identificatie voor overheidsdiensten kan ook veilig en online worden uitgevoerd: bij negen van de tien diensten is het mogelijk om zich te identificeren met DigiD.

De Europese leiders zijn Malta (96 punten) en Estland (92). Andere koplopers zijn Luxemburg
(89), IJsland (88), Finland (86), Nederland (85), Litouwen (85), Denemarken (85), Letland
(82), Turkije (81) en Noorwegen (80). De EU27+ scoort gemiddeld 70. Vergeleken met vorig jaar lieten sommige landen een opmerkelijke groei. Turkije zag een stijging van 10 punten, terwijl Griekenland (+8), Servië (+8) en Polen (+7)
ook spectaculair verbeterden.

Dit rapport is opgesteld door Capgemini, IDC en Politecnico di Milano in opdracht van de Europese Commissie.

Gerelateerd nieuws